Flädern blommar för fullt och det är hög tid att göra årets fläderblomssaft, alltid lika uppskattad att bjuda på under varma sommardagar.
Ingredienser till
3 liter flädersaft:
- ca 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
- 2 liter vatten
- 2 kg socker
- 3 citroner
- 50 gram citronsyra
- 2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Så här lagar du Flädersaft fläderblomssaft saft av fläder:
- Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
- Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
- Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
- Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
- Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i några dygn, fem dygn räcker.
- Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
- Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
- Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
- LYCKA TILL OCH GLAD MIDSOMMAR!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar