5 juli 2011

Vilken succé!


Så här efter helgen har man fått lite perspektiv på Borgeby Fältdagar och alla samtal jag och mina kollegor hade med er betodlare där. Vi kan konstatera att mer än halva odlarkåren besökte vårt tält och stämningen var på topp. Årets betfält ser väldigt lovande ut och många har aldrig tidigare haft så stora betor som hittills i år.
Vår satsning på konkret odlingsrådgivning om exempelvis kalkning och att utnyttja markkartan har också varit uppskattad. Det är ju konkreta steg mot högre skördar vi alla behöver!
Sommarhälsningar Mats

4 juli 2011

Glada barn i Ystad

 Många glada barn i Ystad då  Bönder i stan var på
besök. Nordic Sugar i form av Birger (på bild) och jag jobbade hårt på att förse alla barn med spunnet socker under dagen. Ca 1700 stycken tillverkades och delades ut.
Kön ville aldrig ta slut............









Häsningar Mats

24 juni 2011

Flädern blommar för fullt, gör din egen fläderblomssaft

Flädern blommar för fullt och det är hög tid att göra årets fläderblomssaft, alltid lika uppskattad att bjuda på under varma sommardagar.

 

Ingredienser till
3 liter flädersaft:





  • ca 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 3 citroner
  • 50 gram citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)

Så här lagar du Flädersaft fläderblomssaft saft av fläder:


  1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
  3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
  4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
  5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i några dygn, fem dygn räcker.
  6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
  7. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
  8. Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
  9. LYCKA TILL OCH GLAD MIDSOMMAR!

15 juni 2011

NBR;s Sommarmöte 2011

.













Försöksvärdar, handel och rådgivning var inbjudna till försöksvisnig på Ädelholm

Intresset var stort för detta möte. Det visades bland annat nya sorter och såtidpunkter.

5 maj 2011

Bra tillväxt

De mest behövande områdena har nu fått regn. Frosten har påverkat betorna i vissa områden, vilket innebär att man bör avvakta någon dag med ogräsbekämpningen. På de mest utsatta platserna kan det till och med innebära omsådd.

25 april 2011

Presentation av bloggare

 Vi på Agricenter vill få bättre kontakt med er betodlare, och även andra som är intresserade av sockerbetsodling. Vi som kommer att sätta en personlig prägel på Agricenter är Mats Kilany och Anders Rydén. Tillsammans med er kommer vi att göra en häftig resa både som bloggare och som betkonsulenter, steg för steg mot  20 ton socker/ha år 2020.  Just nu laddar vi upp under påsken för att sätta igång så fort som möjligt. I varje fall att bekanta oss med bloggen som nytt verktyg att kommunicera med er.

Mats och Anders på Agricenter